3D molekylvisningsprogram i Flash

Jeg har alltid vært interresert i realfag, og jeg har ei kone som studerer til bioingeniør. Det var hun som lurte på om det fantes programmer for å tegne molekyler. Etter litt leting på nettet dukket "ChemSketch" fra ACDlabs opp. Gratisprogram for å tegne molekyler. Etter litt bruk fant jeg ut om CML formatet, og fikk lyst til å prøve det ut med en gang.

CML formatet er et XML basert dokument som inneholder informasjon om posisjoner til atomer og hvor det er bindinger. I tilleg kan de inneholde informasjon om smeltepunkt, kokepunkt, alternative navn, kjemiske formler, egenvekt osv...

Cholestanol.cml Cholesterol.cml Cochineal.cml
Digitoxigenin.cml Ethanol.cml Histamine.cml
Maltose.cml Riboflavin.cml c60.cml
caffeine.cml

Det kan ta litt tid for programmet å laste ned CML filene, og enkelte molekyler krever relativt kraftig maskin (GHz+) for å vises ordentlig.

For å se atomene som kuler kan du trykke på knappen der det står "Type1". For å dreie på atomet er det bare og flytte på musa over atomet. For å stoppe og starte er det bare å trykke i vinduet. 3D motoren er delvis hentet i fra Macromedia. Jeg har lagt til Z-buffer for å hindre at atomer bak i bildet overtegner de som er foran, og tåkeeffekt slik at atomer langt borte blir "svakere". Dette er for å fremheve dybdefølelsen.